Multiple Choice Questions (MCQ) on Food and Health

Multiple Choice Questions (MCQ) on Food and Health:- In This Article we have Provided (MCQ) on Food and Health

1- A single substance that exists in two or more form is called

(A) Amorphous

(B) Isomorphous

(C) Monomorphous

(D) Polymorphous

2- Which of following is the purest form of water in nature?

(A) Rain water

(B) Spring water

(C) Deep wells

(D) Lakes

3- Black pepper is commonly adulterated with

(A) Mustard seeds

(B) Anne seeds

(C) Papaya seeds

(D) Poppy seeds

4- Out of the following which one is an example of emulsion?

(A) Soap solution

(B) Milk

(C) Blood

(D) Air

5- Which of the following sugar is also called as Dextrose?

(A) Lactose

(B) Glucose

(C) Fructose

(D) Maltose

6- Which of the following lacks vitamin D?

(A) Plant products

(B) Milk

(C) Egg

(D) Fish liver oil

7- The test used for detection of starch

(A) Glucose test

(B) Iodine test

(C) Sodium test

(D) Salt test

8- Which of the following vitamin act as Hormone?

(A) Vitamin C

(B) Vitamin D

(C) Vitamin E

(D) Vitamin K

9- ISO stands for

(A) Indian Standardization Organization

(B) International Standardization Organization

(C) International Organization for Standardization

(D) Indian Organization for Standardization

10- ISO 22000 standards are related to _______.

(A) Food Safety Monitoring System

(B) Food Security Management System

(C) Food Safety Management System

(D) Food Safety Monitoring Scheme

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(C), 4-(B), 5-(B), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(C), 10-(C)

11- The detection of adulteration of milk with water is done by

(A) Total acidity

(B) Alcohol-Alizarin test

(C) Lactometer

(D) Ethanol test

12- Sugar added in milk is considered as

(A) Preservative

(B) Additive

(C) Adulterant

(D) Thickener

13- The purity of water is judged by measuring its _______.

(A) Refractive Index

(B) Conductivity

(C) Density

(D) Acidity

14- Kaizen means

(A) Continuous production

(B) Continuous management

(C) Continuous improvement

(D) Continuous process

15- The principal sugar/carbohydrate in milk is

(A) Lactose

(B) Glucose

(C) Sucrose

(D) Maltose

16- Which of the following metals is not attacked by the environment?

(A) Silver

(B) Copper

(C) Gold

(D) Iron

17- World Food Safety Day is celebrated on _______.

(A) 7th June

(B) 5th June

(C) 26th November

(D) 28th February

18- The sodium content in table salt is _______.

(A) 60.66%

(B) 39.34%

(C) 22.99%

(D) 35.5%

19- _______food drink may contain added “Caffeine”.

(A) Tea

(B) Coffee

(C) Chicory

(D) Energy Drink

20- The Headquarters of World Health Organization is based at _______.

(A) Rome

(B) Paris

(C) Geneva

(D) New York

ANSWERS:

11-(C), 12-(C), 13-(B), 14-(C), 15-(A), 16-(C), 17-(A), 18-(B), 19-(D), 20-(C)

Multiple Choice Questions (MCQ) on Food and Health

Leave a Comment